Doelen stellen

Ga naar de inhoud

Doelen stellen

Succesverhaal
Gepubliceerd door Tom Lassing in Succesverhaal motivatie · 10 december 2018
Tags: Doelensucces
Bij iedereen die anderen coacht met betrekking tot 'succes' en 'ondernemen' zult u erop gewezen worden dat u doelen moet stellen.
Zonder doel geen richting en zonder richting geen vooruitgang.

De vraag roept zich op, geef ik als coach het goede voorbeeld en als dat zo is, hoe 'doe' ik het dan met betrekking tot de door mijzelf gestelde doelen?

Om met het eerste te beginnen. De paar mensen die toegang hebben gehad tot mijn werkdomein weten dat mijn jaardoelen nog geen anderhalve meter van mij af op de muur hangen.
Ja, ik stel dus mijn doelen en ja, ik hou ze bij en heb ze prominent opgehangen. Ik lees ze iedere dag.Nu stel ik mijn doelen jaarlijks en het is wel aardig om te kijken hoe of het de afgelopen 12 maanden ging.

Heb ik al mijn doelen gehaald?

Neen, dat heb ik niet en dat is maar goed ook. Immers, als alle gestelde doelen gehaald worden, dan is de uitdaging niet voldoende geweest. Een doel moet natuurlijk wel enige uitdaging bieden.
Toch moet u daarmee weer wel voorzichtig zijn. Als namelijk geen van de gestelde doelen gehaald gaat worden, dan is dat natuurlijk demotiverend. Dat moeten we ook niet hebben.

Ik ben dan ook blij te constateren dat ik ongeveer de helft van mijn doelen gehaald heb.

Wat is belangrijk bij het stellen van doelen:

1. Zoals besproken, een goede mix tussen uitdaging en haalbaarheid.
2. Meetbare doelen stellen.
3. Zorg ervoor dat je zelf invloed hebt op het doel.

Dat laatste klinkt misschien gek, maar er zijn doelen waar u geen invloed op heeft. Zo heb ik wat vermogen bij een vermogensbeheerder uitstaan. Nu kan ik wel stellen dat er een bepaald percentage aan winst op dat vermogen gehaald moet worden, maar ik doe daar zelf de beleggingen niet. Wat ik hooguit kan doen, is een bepaalde hoeveelheid geld op die rekening storten of eraf halen. Daar kan ik een doel van maken. Ik kan vervolgens wel bijhouden hoe hoog het rendement van die vermogensbeheerder is, zodat ik kan besluiten om op basis daarvan die vermogensbeheerder verdere ruimte te geven of te ontnemen. Zijn rendement is echter geen doel van mij.

Ik heb daarbij zelf ook verschillende soorten doelen. Namelijk doelen waarbij ik iets wil bereiken, maar ik heb ook doelen waarin ik mezelf de opdracht geef om maandelijks een bepaalde investering te doen. Ik weet namelijk van mezelf dat ik zeer voorzichtig en zuinig van aard ben. Eén van mijn persoonlijke aandachtspunten is dus dat ik ook echt bepaalde investeringen in bijvoorbeeld adverteren en investeren moet doen. Te zuinig zijn kan de groei van mijn initiatieven en ondernemingen schaden.
Het zou mooi zijn als je als doelsteller dan een directe link kunt maken tussen investeringen en de gehaalde opbrengsten, maar zo zuiver en duidelijk is dat niet altijd. De doelstelling met investeren heeft echter wel een directe link met bijvoorbeeld omzetdoelstellingen. De ene wel halen en de andere niet is toch even onderwerp van onderzoek. Blijkbaar is in dat geval de investering niet zo effectief als beoogd geweest. Waarom?

Afgelopen jaar heb ik een paar mooie doelen bereikt en daar ben ik enorm blij om en trots op. Ik heb echter ook enkele belangrijke doelen niet gehaald.
Die laatsten hebben mij niet weerhouden het behaalde succes te vieren.
Ik zal alleen ernstig moeten bezien of ik mijn doelstellingen voor aankomend jaar moet bijstellen, of dat ik mijn prioriteiten anders moet gaan leggen.
Niet ieder doel is daarbij even belangrijk. Je kan failliet gaan door onbelangrijke doelen te halen en de belangrijke doelen vervolgens niet te halen. Ook dat moet de doelensteller heel duidelijk zijn.

Het voornaamste doel van het stellen van doelen is naar mijn idee focus.

Een ander belangrijk doel is visie

En nog weer een belangrijk doel is reflectie.

Daarom maak ik ieder jaar op verschillende momenten toch weer tijd vrij om eens te bezien hoe ik er voor sta en of ik wel op weg ben mijn doelen te bereiken.
Het zijn ook momenten waarop ik dan soms bepaal dat bepaalde doelen niet meer belangrijk voor me zijn en andere doelen die ik eerder niet had, ineens wel in beeld komen.
Als ik terug kijk naar de afgelopen jaren, dan is 1 ding duidelijk. Geen enkel jaar is uiteindelijk zo gelopen zoals ik vooraf gedacht had. Ik haalde ook nooit al mijn gestelde doelen.
Mijn doelen geven me dus niet een keurslijf waaraan niet te ontsnappen is. Verre van dat. Ze geven me een prachtig hulpmiddel om op te focussen als het druk is, maar ook als ik denk dat ik 'klaar' ben.
Als ondernemer ben je immers nooit 'klaar'.

Al was het maar dat je je activiteiten om je doelen te gaan halen moet bijstellen...

Ik ben weer klaar voor een nieuw jaar. Hoe ver bent u?
http://www.succesverhaal.nlEr zijn nog geen beoordelingen.
0
0
0
0
0

Terug naar de inhoud