Creëer je succes via je eigen websites en webpresence - Succesverhaal

Ga naar de inhoud

Hier onder het verhaal over mijn oudste dochter die haar schoolopleiding afronde en vervolgens ging knallen zoals niemand van haar verwacht had.

Ze had het op school eigenlijk altijd vrij lastig en steeds met de hakken over de sloot weer een klas verder. Tot ze haar roeping vond, schoonheidsspecialiste. Dat was waar ze vol voor ging.
Begin 2015 behaalde ze haar diploma van de vier jarige opleiding, die ze in 3,5 jaar deed.
Maar dan ben je van school en wat dan?

Ze besloot net voor de diploma uitreiking haar vaste nul uren contract bij de supermarkt op te zeggen. Ze was namelijk vast besloten om onderneemster te worden. Geen halfslachtigheid door toch ook een 'veilig' baantje zonder veel toekomst aan te houden.
De speelkamer in onze woning werd omgebouwd tot haar salon en buiten dat moest ze vervolgens de benodigde apparatuur zelf kopen en betalen.

Ze besloot op twee zaken in te zetten.

1. Klanten, het uurtje factuurtje gedeelte van haar bedrijf.

2. Verkoop producten, het 'ongelimiteerde' deel van haar bedrijf.


Klanten werden gezocht en gevonden via ouderwetse methodes, maar ook via Social Media. Waar ze echter heel erg goed op ingezet heeft, is campagnes en sessies waarbij de aan meerdere aanwezigen tegelijk samen bijvoorbeeld gezichtsbehandelingen (gratis) deed. Als je met tenminste zes personen bent, dan is een gratis sessie mogelijk. Ontzettend gezellig en op die avond is er geen verkooppraatje of harde verkoop. Voorop staat genieten en gezelligheid.
Enkele dagen daarna volgt wel een nette opvolging. Is het bevallen, heb je interesse in een bepaald product?
Er is een week Mexico te verdienen voor wie een bepaalde omzet weet te halen. Looptijd zes maanden. Binnen twee maanden was de bevestiging al binnen, de Mexico vakantie in september is gehaald.

Heel slim is een deal met de atletiekvereniging gezocht. Enkele leden verkopen een product dat eigenlijk heel leuk op onder andere lopers gericht is. Verkoopprijs 5 euro. De club krijgt 1 euro, de verkoper 0,40. Jeugdverkopers houden dat zelf en kunnen wat winnen als ze de meeste omzet halen. Oudere verkopers gunnen de club 1,40 per verkocht product. Voor Leandra geen winst, maar wel omzet die meetelt voor Mexico.

Zo ziet u dat het niet aan het toeval wordt overgelaten. Een club wordt iets gegund, de jeugdige verkopers wordt iets gegund en zelf hou je er het sneller bereiken van een omzet doel mee en daarnaast ook naamsbekendheid, want de club heeft 600 leden en de meesten zullen de mail over deze actie wel gelezen hebben. Wie weet komt daar ook ooit nog weer een klant uit.

We hebben na twee maanden aan haar klasgenoten gevraagd hoe ver die waren. Degenen die gingen werken, waren geen van allen ook maar bij benadering zo ver als Leandra. Meestal was het hinken op meerdere gedachten, niets vol inzetten en altijd maar weer die tweeslachtigheid van wel willen, niet durven en vooral ook niet doorzetten. Zo kom je er dus nooit. Begin april was er één die nu al in de zomer twee maanden vakantiewerk had geregeld... En daarvoor dan? Ja, beetje kijken of er klanten gevonden konden worden. Was nog niet erg gelukt. Zo'n vakantiebaan is kansloos. je verliest nu al een half jaar met in feite stilstand en weinig inkomen.
Mijn advies aan die klasgenoten: Ga nu bij je zelf eens te rade wat je precies wilt. Hoe ga je het dan oppakken en maak je het tot een succes? Ik geef de garantie dat in april al twee maanden vakantiewerk regelen niet hoort bij een strategische en succesvolle aanpak. Vakantie werk is voor scholieren. Als je eenmaal van school bent, dan moet je toch echt een stap verder zijn.

Wat dan wel?
Allereerst een degelijke website met daarop de nodige informatie. Je moet minstens online gevonden kunnen worden, dat is wel het minste. Een website maken kan je in 30 minuten leren en binnen een dag kan je daarna je website netjes online hebben. Wel heb je vooral al de tekst nodig en de foto's zodat je al een beetje weet wat je hebben wilt. Bestel hier de software en uitleg die er voor nodig is. Je hebt dan voor nog geen 200 euro software waarmee je een onbeperkt aantal sites kan maken.
Maar dat is slechts de eerste stap. Het is mooi als je website ook doorborduurt op je huisstijl zoals je die ook hebt op je visitekaartje. Het hoeft niet, maar het heeft wel wat.
Bouw ook op een leuke manier een social media vriendengroep op. Leandra heeft al heel veel omzet en klanten gehaald met het oprecht gewoon melden van waar ze (zakelijk) mee bezig is.
Verder dus ook sociaal bezig zijn en contact zoeken met de gemeenschap waar je in woont. Kan je een sponsordeal maken met een sportclub? Hoe win je beide? Is er een beursvloer die lokaal georganiseerd wordt? Doe dan gewoon eens mee en kom met iets positiefs. Leandra stond er met het geven van complimenten. Heel leuk en uiteindelijk heeft ze de deal met de atletiekclub weten te maken.

Kortom, je gaat er volledig voor en je blijft creatief en actief. Op dit moment is Leandra drie dagen lang vrijwilligster bij een toneelgezelschap waarvoor ze de make up doet. Dát is de instelling! Doe ook wat terug, het zal je goed doen!


Terug naar de inhoud